Heti Gondolat

Mindennapjaink soràn sokszor hallunk értéket hordozó verseket, szép dalokat, elgondolkoztató prédikàciókat, előbbre mutató gondolatokat. Ebben a menüpontban ezeket a léleknyitogató elmélkedéseket tesszük közzé; tovàbbgondolàsra, megélésre buzdítva magunkat és az olvasót. Terveink szerint néhàny hetente frissítjük, aktualizáljuk a tartalmat.

2016.05.26.  

Az élet művészete egészen hétköznapinak tűnhet. A helyes látásmódban rejlik a művészet, a dolgok mögé látásban, pontosabban az eseményekben rejlő öröm meglátásában. A boldogság művészetét bárki megtanulhatja, gyakorolhatja. És akár most is elkezdheted.

Anselm Grünn

2016.03.14.  

 

2015.12.28.*

"Legyen számunkra egy mécses, az Isten Igéje, amely vezet bennünket, és megvilágítja a mi úton járásunkat: minden emberi élet úton járás, és ehhez kell a fény. És aki a fényben jár, nem téved el. Milyen jó az, ha ég egy kis mécses. Az éjszaka bizony, néha ijesztő. Mikor nincsen se hold, se csillagok, és nagyon sűrű sötét az éj. Ilyenkor az ember megijed. Azt hiszi, hogy ennek a sötétségnek óriási hatalma van, és ki tudja mit fog ez ellenem elkövetni. De ha csak egy kicsi-kis mécsest meggyújtunk, vagy megjelenik akár csak egy kis szentjános bogár, akkor kiderül a sötétségről, hogy semmi hatalma nincsen. Mert – ahogy egy régi, ókori teológus mondta – a sötétség csak akkor mutathatja azt hamisan nekünk, hogy van hatalma a fény fölött, s hogy harcol ellene, és le is győzi, ha minden fénytől messze, távoli az a sötétség. Akkor hatalmasnak tűnik. De mihelyt nekiveselkedik a sötétség, hogy például egy kis gyertyát megtámadjon, hogy én ezt most eloltom, ahogy közeledik a gyertyához – ő maga is fénnyé változik, és egyáltalán nem is sötét már. Így mutatja meg a sötétség, hogy ő valójában egy nagy semmi. A fény pedig az élet. A fény maga Isten! A fény maga a jóság! Nem az evilági fény, hanem a jóságnak, a szeretetnek, az igazságnak, a szépségnek az a csodálatos fénye, amire minden emberi szív nagyon-nagyon vágyakozik."

Nemeshegyi Péter SJ.

2015.11.20.*

Lenéz engem valaki? Az ő dolga!
Az én dolgom, hogy ne tegyek és ne mondjak semmit, ami lenézést érdemelne.

Gyűlöl valaki? Az ő dolga!
Az enyém az, hogy türelmes és jólelkű legyek mindenkivel szemben és még a gyűlölködő tévedésére is készségesen mutassak rá-nem fölényeskedően, nem hánytorgatva fel, hogy ez nekem türelempróba, hanem őszintén, jóságosan...

MARCUS AURELIUS -TÜRELEM

 

2015.11.15.*

Aggódsz vagy dicsőítesz?

 

„Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás)

A keresztyénség nem a nyápicoknak, a félénkeknek, vagy az erőtlen szívűeknek való. A bátor férfiak és nők követik Jézust.

Az egész világon úgy szenvednek emberek, ahogy az amerikaiak sosem szenvedtek. De neked mibe kerül Krisztust követni? Nem valószínű, hogy valaha is erőszakos elnyomással kell szembenéznünk. De meg kell küzdeni a csendes elnyomással minden egyes nap, ahogy a kultúra egyre inkább világivá és keresztyén ellenessé válik.

Amikor a hited miatt szembenállással találkozol, természetes, hogy félsz. Szóval hogyan szabadulsz meg az ellenállás miatti félelemtől? Hogyan szabadulsz meg a rosszallástól való félelemtől? Hogyan szabadulsz meg az elutasítástól való félelemtől?

Be kell telned Isten szeretetével. A Biblia azt mondja, hogy a szeretetben nincs félelem, és a tökéletes szeretet elűzi a félelmet. Amikor szembenállással találkozol, fókuszálj Isten irántad érzett szeretetére. Azok az emberek, akik Isten szeretetében biztosan megnyugszanak, nem félnek az elutasítástól. Nem félnek a rosszallástól.

A Biblia azt mondja az 1Pt 3,14-15-ben: „Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás).

Két alternatívád van, amikor nyomást érzel arra, hogy hallgass a Krisztusban való hitedről: Aggódhatsz, vagy dicsőíthetsz. Ez azt jelenti, hogy vagy pánikolsz, vagy imádkozol. Vagy a problémára fókuszálsz, az elnyomásra és a zaklatásra, vagy Istenre összpontosítasz.

El kell fordítanod a figyelmed a nyomásról, amit érzel, és Isten felé kell fordulnod. Ez a dicsőítés – Istenre fókuszálni. Amikor szembenállással találkozol, aggódás helyett dicsőíts!

_________________________________

Daily Hope By Rick Warren, 2015.11.07

2015.10.21.*

A száj egy erőteljes eszköz, használd óvatosan!

"Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Ef 4,29)

Isten azt akarja, hogy a beszédünk építsen másokat. Az Efézus 4:29-ben ezt írja: "Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják."

Néha a szavaink olyanok mint egy nagykalapács. Elhajítjuk őket gondolkodás nélkül, és amikor hirtelen körbetekintünk, nem látunk mást, csak egy halom romot a kapcsolatainkban. Amikor meggondolatlanul hajigálod a szavaidat és megsérted az embereket, akkor a kapcsolataid szenvedni fognak.

Az egyik ok, amiért nem építésre használjuk a szavainkat, hogy nem vagyunk tudatában, hogy milyen hatalma  van ennek az eszköznek – a szánknak és a szavaknak, amit Isten adott nekünk. Mindenfélét mondunk gondolkodás nélkül, amire az emberek emlékeznek. Bizonyos dolgokra, amiket meggondolatlanul mondtak neked, – akár az általános iskolában, főiskolán vagy az első munkanapodon –, még mindig emlékszel. Ennyire hatalmasak a szavak! Tehát amikor a szádra jönnek a szavak, gondolkodj el ezek hatalmáról és óvatosan bánj velük.

Egyszer a garázsban a kezembe vettem az elektromos fűrész használati utasítását. Amíg olvastam az utasításokat, lenyűgözött, hogy mennyire kapcsolódik ez egy másik erős eszköz használatához, amit Isten adott nekünk: a szájhoz. Az utasítások a következők voltak:

  1. Ismerd meg az eszközöd.
  2. Tartsd őrzött helyen.
  3. Légy óvatos vele gyermekek között.
  4. Csomagold el, ha nincs használatban.
  5. Vigyázz a túlhasználattal.
  6. Ne használd robbanékony környezetben.

Hogyan használhatjuk a szánkat óvatosabban, mások építésére, és hogy ne sértsünk meg másokat?

  1. Hagyjuk abba a mentegetőzést. Ne mondjuk, hogy: Nem így értettem, igazából nem ezt akartam mondani... vagy Csak épp felment a cukrom.... Vedd észre, hogy amit mondasz, hatással van a körülötted lévőkre.
  2. Beszélj kevesebbet. Rendszeresen bajba kerülünk amiatt, hogy nem tudjuk, mikor kell csöndben maradni. Ha ez egy erőteljes eszköz, nem kellene túl sokat használni, igaz?
  3. Figyelj többet. Ha többet figyelsz, jobban megérted az emberek szükségleteit.
  4. Kezdj el építeni. Legyen ez az első gondolatod: Vajon mire van szüksége annak a személynek? Hogyan használhatom a szavaimat bátorításra, hogy épüljön belőlük? Mit tudok neki mondani, hogy változást hozzon az életében?
___________________________________________________

* forrás: Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.16.

2015.10.09.

 

'Uram, állíts szájam elé őrséget és ajkam kapujához rendelj védelmet!

Teréz anya - A hallgatàsról

 

A hallgatás szelídség,
amikor nem szólsz, ha bàntanak;
amikor nem keresed a maga igazàt;
amikor hagyod, hogy Isten védelmezzen téged...

A hallgatàs irgalom,
amikor nem feded fel testvéreid hibàit;
amikor készségesen megbocsátasz anélkül, hogy a történteket felemlegetnéd;
amikor nem ítélsz, csak imàdkozol....

A hallgatás türelem,
amikor zúgolódàs nélkül fogadod a szenvedést; 
amikor nem keresel emberi vigaszt; 
amikor nem aggódsz, hanem türelmesen várod, hogy a mag kicsírázzék...

A hallgatás alàzat,  amikor nincs versengés; 
amikor belátod, hogy a màsik jobb nàlad; 
amikor hagyod, hogy testvéreid kibontakozzanak, növekedjenek és érlelődjenek;
amikor örvendezve mindent elhagysz az Úrért; amikor cselekedeteidet félreértik;
amikor màsoknak hagyod a vállalkozàs dicsőségét....

A hallgatàs hit,
amikor nyugodtan vársz, mert tudod, hogy az Úr fog cselekedni;
amikor lemondassz a világról, hogy az Úrral lehess;
amikor nem törődsz azzal , hogy megértsenek téged, mert elegendő neked, hogy az Úr megért....

A hallgatás imàdat, amikor átöleled a keresztet anélkül, hogy megkérdeznéd: miért?....

Jézus hallgatott.

2015.10.05.

A megbocsátás minden időben teljes egészében felhívás önmagunk legyőzésére. Képessé tesz arra, hogy a másik igazságtalanságát befogadjuk a lelkünk mélyébe, csöndjébe, hogy ott megsemmisüljön. Azt jelenti, hogy a vétek meg nem történtté lesz, ez a krisztusi kereszt értelme. Meg nem történtté teszi a bűnt azáltal, hogy elenyészik a szeretet mélységében.

H. Boulad

 

2015.09.23.

TERÉZ ANYA REGGELI IMÁJA

Eljöttem Hozzád, Jézus, hogy érintésedet fogadjam, mielőtt megkezdem a napot. Pihentesd meg tekintetedet tekintetemben; segíts, hogy munkámat bàtorsàgod biztonsàgànak tudatàban végezhessem! Töltsd be gondolataimat, hogy kitartsak a làrma sivatagában is! Engedd, hogy àldott sugaraid beragyogjàk elmém rejtett zugait s adj nekem erőt azokért, akiknek szükségük van ràm!

Uram!
Ha éhezem, adj nekem valakit, akinek egy darab kenyér kell!
Ha szomjazom, küldj valakit, akinek egy pohár vìzre van szüksége!
Ha fázom, küldj valakit, hogy felmelegítsem!
Ha szomorú vagyok, hozz valakit, hogy megvígasztaljam!
Ha keresztem nehézzé vàlik, add, hogy megoszthassam valakivel a sajàtjàt!
Ha szegény vagyok, vezess el valakihez, aki nélkülözik!
Ha nincs időm, adj valakit, akit pár pillanatig szolgálhatok!
Ha megalàznak, adj valakit, akinek dalolnom kelljen!
Ha elbàtortalanodom, küldj valakit, hogy bàtorítsam!
Ha màsok megértéséért kiàltok, adj valakit, akinek az enyémre van szüksége!
Ha arra vágyom, hogy törődj velem, küldj hozzàm valakit, akiről gondoskodnom kell!
Ha csak magamra gondolok, hívd fel a figyelmemet valaki másra!
Tégy bennünket méltóvà, Uram, hogy azokat a testvéreinket szolgàljuk, akik világszerte szegényen és éhezve élnek és halnak meg!
Add meg nekik ma kezünk àltal mindennapi kenyerüket és adj nekik átfogó szeretetünk által békét és boldogságot!
Kalkutta az egész világ, nem kell idejönnöd, hogy megtaláld! Keressétek ott, ahol éltek!....

 

2015.09.16.

A zene és a dal ott szólal meg, ahol a szavak és tettek kevésnek bizonyulnak. Ilyenkor az ének az imádság leghűségesebb társàvà vàlik.


 

 

2015.09.09.

József Attila:

    A számokról

Tanultátok-e a számokat?

Bizony számok az emberek is,
Mintha sok 1-es volna az irkában.
Hanem ezek maguk számolódnak
És csudálkozik módfölött az irka,
Hogy mindegyik csak magára gondol,
Különb akar lenni a többinél
S oktalanul külön hatványozódik,
Pedig csinálhatja a végtelenségig,
Az 1 ilyformán mindig 1 marad
És nem szoroz az 1 és nem is oszt.

Vegyetek erőt magatokon
És legelőször is
A legegyszerűbb dologhoz lássatok -
Adódjatok össze,
Hogy roppant módon felnövekedvén,
Az Istent is, aki végtelenség,
Valahogyan megközelítsétek.

(1924)


Elérhetőség

Lumen énekegyüttes

https://szegedtarjanplebania.hu/


próbák:
szerda 17.00-19.00